Als het lukt, wordt het een topvoorstelling

ZUNDERT – Het wordt een indringend stuk. Inhoudelijk ook heel goed, zeker voor een amateurvereniging. Elke avond volle zaal. "Als het gaat lukken", zegt Peter Dictus, die de teksten schrijft voor de voorstelling Anna ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van het Zunderts Toneel.

Vandaag wordt het voorlopige scenario voorgelegd aan een grote groep makers. Een select gezelschap, onder wie Dictus’ vriendin, heeft de teksten al ‘tot vervelends toe’ mogen inzien en het enige dat Peter wil horen is dat hij ‘echt fantastisch bezig is’. Hij heeft vertrouwen in zijn eigen capaciteiten en is vereerd dat vier fondsen er tezamen 16.500 euro subsidie voor over hebben. Toch legt dat ook een druk op de Zundertenaar.

Dit jaar bestaat de plaatselijke toneelvereniging zestig jaar. Dus moest er een stuk komen. Tien jaar geleden trok de club met de voorstelling Cyrano!!! langs de diverse corsotenten. Dit jaar wordt het dorp getrakteerd op Anna, dat wordt opgevoerd in en rondom het Sint Annaklooster. Dat wordt binnenkort deels gesloopt om later plaats te maken voor onder meer appartementen. Tussen sloop en nieuwbouw mag Het Zunderts Toneel de locatie gebruiken.

Het stuk gaat over vijf vrouwen die allen Anna heten. "Ik adem die vrouwen", zegt Dictus, die tot over zijn oren in de productie zit en nauwelijks ergens anders de tijd voor heeft. Want hij heeft ook nog een creatieve baan in Tilburg. En een gezin.

De verhalen van de vijf Anna’s spelen zich af in Zundert in de periode vanaf 1930 tot nu. Een Anna komt uit voormalig Joegoslavië, een ander verhaal vertelt het leven van een vrouw die in de oorlog in kamp Auschwitz belandt. Vijf Anna’s, vijf geschiedenissen. "Hé, er komt er geen een uit Zundert zelf", realiseert Dictus zich ineens. Wat hen bindt is dat het sterke vrouwen zijn, die ondanks de stormen waarin Dictus ze plaatst als persoon overeind blijven. En alle verhalen beginnen bij het Sint Annaklooster.

Het wordt een voorstelling met films, foto’s, dans en spel, kortom: alle artistieke disciplines worden gebruikt. "Een gedramatiseerde documentaire", volgens de maker, maar dat mag ook omgedraaid worden. Dictus schrijft alle teksten, ook die van de liedjes. In oktober is hij begonnen en hij hoopt op tijd klaar te zijn. In elk geval voor 15 juni *), want vanaf die datum zal het toneelgezelschap er zes tot acht avonden mee op de planken staan. Ongeveer 50.000 euro is er voor uitgetrokken. Dictus: "Want ik wil niet dat stemmen uit een boxje komen. Die moeten uit de bomen komen. En onder projectie versta ik geen lullige filmpjes. Het moet goed zijn en dan moet er ook geld voor zijn. Ik wil ook een scène met een bus. De directeur van de conservenfabriek reed vroeger zelf naar Joegoslavië om daar een bus vol vrouwen weg te halen. Kwamen hier werken. Ongelooflijk toch?"

Het publiek, vindt hij, moet verwend en verward worden. "Ik ga gegarandeerd commentaar krijgen van de heemkundevereniging", verwacht Dictus. "Die gaan zeggen: Joh, in die tijd záten er helemaal geen Duitsers in het klooster. Maar dat maakt me niets uit. Ik knip, plak en jat en het wordt prachtig. Als het straks gaat zoals het mij voor ogen staat."

*) naschrift: Anna wordt gespeeld in de tweede helft van augustus.

BN/De Stem, 4 februari 2007, door Hélène Schenk (foto: Else Loof)