Ouwe cowboy

Dit is Peter Dictus. Een naamgenoot uit BelgiŽ. Vermoedelijk betrapt tijdens een uitje naar het westerndorp El Paso bij Wuustwezel, een uit de hand gelopen hobby van feitelijk onschuldige grotemensenkinderen die in het weekend cowboy en indiaantje spelen. Maar deze Peter Dictus lijkt me niet zo onschuldig. Hij is verdacht.

Ik beken een ijdele ondeugd. Met enige regelmaat check ik mijn kredietwaardigheid door mijn eigen naam te googelen. Even kijken hoe ik ervoor sta, zodat ik snel kan overgaan tot de orde van de dag.

Helaas wordt sinds enige tijd mijn score ontsierd door enkele hits van ene Peter Dictus uit het Belgische Jette, bij Brussel. Deze gepensioneerde hoofdinspecteur van de federale politie staat namelijk derde op de plaatselijke kandidatenlijst van het Vlaams Belang. En sinds de afgelopen verkiezingen zit hij voor die partij in de gemeenteraad.

Ik weet niet wat me het meest stoort aan het bericht uit Jette. Het feit dat er nog iemand rondloopt met mijn naam, het feit dat het om een soort Witse in ruste gaat of het feit dat hij zich inlaat met Vlaams Blokkers.

Is het verre familie? Vast wel. Dictussen zijn vooral te vinden in de grensstreek van West-Brabant en de provincie Antwerpen. Bovendien weet ik uit een familiekroniek dat nogal wat bloedverwanten actief zijn, of waren, in tal van bestuurlijke kringen, ook politieke. Het meest nabije voorbeeld is mijn grootvader, die was destijds gemeenteraadslid in Zundert. Vereeuwigd op een prachtige foto van een zware tafel met opgeblazen mannen, ernstige koppen en dikke sigaren.

Uit een interview met de lokale radio blijkt overigens dat deze Peter Dictus er wel kijk op heeft. Hij vindt dat Jette de afgelopen zes jaar goed werd bestuurd: Als het goed is, is het goed, we moeten alles niet afbreken.
Kijk, dat bedoel ik.
En over de vrees dat er steeds meer vreemdelingen in Jette komen wonen: Die mensen passen zich moeilijk aan, die moderniseren niet. Ik denk dat dat het grote probleem is. Ik vind het niet normaal dat mensen die hier al tweede generatie zijn, hier met moeite Frans of Nederlands spreken. Ergens moet het stoppen, genoeg is genoeg.

Goed gesproken, Dictus.

Genoeg is genoeg.
Enough is enough.
Un oeuf is un oeuf.
Een ei is een ei.