Paperclip

Dit is een paperclip. Prehistorisch en futuristisch tegelijk. Simpel en geniaal. Hoe een gebogen ijzerdraadje het wankele evenwicht tussen vasthouden en loslaten symboliseert. Tijdelijk bindmiddel in een onsamenhangende wereld van papier. Tevens geschikt voor het openpeuteren van weerbarstige sloten en het weghalen van nagelvuil. Een regelrecht godsgeschenk. Ik neem aan dat de uitvinder al lang en breed een standbeeld heeft, compleet met duivenpoep. Hulde.

De enige paperclipfabriek van Nederland staat in Emmen, uiteraard. Daar maken ze jaarlijks 400 miljoen paperclips met namen als: Selecta, Perfecta en Zilvesta. Topmerken. De directeur-eigenaar heet Erik Hut. Maar het gaat niet goed met de Hollandse paperclip. In twee jaar tijd verloor de fabriek tweederde van de omzet. De ene na de andere klant koos voor paperclips uit China. Daar koopt de staat het staal in, die het met grote korting verpatst aan de lokale paperclipfabrieken. Pure concurrentievervalsing. Hut diende een klacht in bij het Crash Team Oneerlijke Concurrentie (dat bestt) van het ministerie van Economische Zaken. Wordt vervolgd.

Intussen werd de arme Hut gedwongen om de helft van zijn personeelsbestand in te krimpen.

Bert?
Ja, meneer Hut.
Zo kan het niet langer, Bert.
Nee, meneer Hut.
Dat weet je zelf ook wel.
Ja, meneer Hut.
Ik zal een goed woordje voor je doen, jongen. Ik ken mensen, Bert. Wasknijpers, is dat iets? Misschien een stukje omscholing.
Tja, als u het zegt.
Het is vlakbij. Je kunt gewoon met de fiets blijven gaan.
Nou, das wel mooi. Maar ik vind het wel sneu voor Henk, meneer Hut. Die staat er nu helemaal alleen voor.
Je bent een fijne vent, Bert. Doe ze thuis de groeten, h.

Hut heeft nu nog maar n werknemer in zijn volledig geautomatiseerde fabriek. Die keek laatst in een krant erg beteuterd naar twee clips van die grote die zijn geplaagde directeur al even mistroostig in zijn hand hield. Hun gedachten waren bij Bert.

Wereldfoto.