Repelsteeltjes

De prins Jonathan is verliefd op het gewone meisje Miranda. Zijn moeder de koningin ziet dat natuurlijk niet zitten. Maar dat verandert op slag als de vader van Miranda, de molenaar Hobbezak, beweert dat zijn dochter uit stro goud kan spinnen. De prins mag zijn meisje trouwen. Maar Jonathan vertrouwt die omslag niet: kan zijn geliefde werkelijk goud spinnen? Miranda schept niet echt duidelijkheid en Jonathan besluit haar op de proef te stellen. Hij vermomt zich als een trol die Miranda helpt om stro in goud te veranderen.

Fragment

JONATHAN
Liegen hoort niet bij houden van. En Miranda liegt nog steeds. Ze kn geen goud uit stro spinnen. Natuurlijk niet. Niemand kan dat. En toch wil ze niet zeggen hoe ze aan het goud is gekomen. Wat er die nacht gebeurd is. Zelfs nu niet. Nu we getrouwd zijn en een kindje hebben. Zelfs nu zegt ze mij de waarheid niet.
Als je van elkaar houdt, dan vertrouw je elkaar. Blind. Ga je door het vuur.
Die nacht, toen ze goud moest spinnen, toen heeft ze me vertrouwd, ja. En niet eens mj, maar de trl. En zker niet uit liefde. Maar omdat ze geen keus had. En omdat ze dacht dat ze van het kleine mannetje af kan komen. Zonder haar woord te houden. Maar het kleine mannetje keert terug. Hij komt zijn beloning halen. Ik moet wel. Anders kan ik nooit meer echt van haar houden. Liegen hoort niet bij houden van.

Jonathan komt op als de trol.

JONATHAN
Goedenavond met z'n allen. Ik kom op de klep gevallen. Hhh.

MIRANDA
Jj hier?!

JONATHAN
Nee, mijn tante. Is het nou goed. Tuurlijk ikke, poppentoet.

MIRANDA
Zachtjes doen.

JONATHAN
Oh! Lekker neusje, mooie kin. Nou vooruit. Pak hem in.

MIRANDA
Wat zeg je?!

JONATHAN
De baby natuurlijk, malle meid. Kom schiet op, ik heb weinig tijd.

MIRANDA
Je wilt toch niet zeggen dat je mijn -

JONATHAN
Iets uit niets. Een schat die ik niet krijgen kan -

MIRANDA
Maar ik wel...

JONATHAN
Kinderspel.

MIRANDA
Ik heb jou mijn kind beloofd...!!

JONATHAN
Ach, mijn hartje. Valt het kwartje?

MIRANDA
Je bent gek! Stapelgek! Ik ga jou mijn kind niet geven. Jij, jij, akelig klein rotventje! Ga weg, laat me met rust! Verdwijn! Sodemieter op! Ik roep mijn schoonmoeder! Ik laat je het land uitschoppen!

JONATHAN
Tsss... da's ook niet mals. Jij speelt gewoon vals. Ik gaf jou die berg goud. Trok jou uit de goot. En wat nou? Vet getrouwd, kindje op je schoot? Je hebt het me beloofd, Miranda. En belofte maakt schuld. Dikke bult!

MIRANDA
Maar ik kan jou toch niet - mijn knd?! Dat is toch -

JONATHAN
Ongelooflijk, ongehoord? Jij gaf mij jouw wrd!

MIRANDA
Oh, wat vreselijk...! Mijn kind! Wat moet ik doen? Dit kan niet! Dit kan toch niet?! Ik word gek... Help me, alsjeblieft. Ik geef je alles wat ik heb! Alles! Maar laat me mijn kind houden. Alsjeblieft! Ik weet dat ik het je beloofd heb, maar dit kan ik echt niet over mijn hart krijgen! Dat kan ik niet! Het spijt me, - oh, wat moet ik doen, wat moet ik doen?!

JONATHAN
Ach, voordat jij het weet, heb je baby's bij de vleet. Alleen de eerste in de rij. Die neem ik mee. Die is voor mij. Jouw eerste kind. En wat dan nog. Je hebt je goud. Zo is het toch?

Miranda begint een onverstaanbare huilbui.

JONATHAN
Ah nee h, dat niet. Niet weer dat verdriet. Toe nou, hou op. Oren van mijn kop. Tranen met tuiten. Ga effe buiten. Al dat gesnuif. Snot in je kuif.

Miranda blijft maar huilen.

JONATHAN
Waterlanders op je wang. Ik doe het anders ben ik bang.

MIRANDA
(sniffend) Wattan?

JONATHAN
Ik geef je nog n kans, ik zal je weer vertrouwen. Als jij weet, hoe ik heet, mag je het ventje houwen.

MIRANDA
Hoe.. hoe jij heet? Hoe je naam is?

JONATHAN
Je krijgt precies een dag de tijd. Anders ben je je kindje kwijt.

MIRANDA
Maar... hoe kom ik daarachter? Hoe kom ik jouw naam te weten? Ik, ik, ik kn je helemaal niet?!

JONATHAN
Da's de pest. Doe je best. Ik wens je veel succes.
En doe me 'n lol. Geef die drol nog gauw de fles. Hij heeft honger. Tot morgen.

Jonathan af.

Kusje Van De Maan

MIRANDA
Lieve lachjes als ik zing
En je kijkt me stralend aan
Ken het kuiltje in je kin
Als een kusje van de maan

KOOR
Ga maar slapen, kleine vent
Zij gaat nooit van jou vandaan
Droom van elk mooi moment
Droom een kusje van de maan
De volle maan, de volle maan

MIRANDA
Ga maar slapen, kleine reus
Laat je oogjes nu maar gaan
En dan krijg jij op je neus
Nog een kusje van de maan

Repelsteeltjes is een bewerking van het sprookje Repelsteeltje naar ideen en eerdere bewerkingen van Johanna Veth en Imme Dros. Peter Dictus schreef het in 1998 op basis van een synopsis dat hij samen maakte met regisseur Irma Rens. De voorstelling werd in Zundert uitgevoerd door een groep van ruim 70 kinderen en jongeren.
Het idee voor deze productie kwam van Cor van Sprundel uit Zundert. Hij wist een gedateerde operette-versie van het bekende sprookje en wilde daar graag een grote voorstelling van maken. Uiteindelijk leidde het tot een compleet nieuwe theatertekst, waarbij ook een groot deel van de operettemelodien van nieuwe teksten werd voorzien.

Intussen is er in Zundert een nieuwe productiekern ontstaan, genoemd naar deze eerste productie. De groep Repelsteeltjes brengt om de twee jaar een grote muziektheaterproductie uit waaraan zon 100 kinderen en jongeren meewerken.