Mevrouw Roze

Dit is Mevrouw Roze. Drie dagen lang woonde ze in de kelder van het cultureel centrum*. Met een roze stoeltje, een roze tafeltje, roze gordijntjes, roze lampjes, roze kussentjes, roze frutseltjes en een enorme poppenkast waarin kinderen hun zegje konden doen. Mevrouw Roze filmde dat zegje dan. Achterwerk in de kast maar dan in Zundert.
Drie dagen lang was het retedruk in het huisje van Mevrouw Roze. Hele hordes kinderen hingen daar rond. Niet alleen om zich te laten verfilmen, maar gewoon om er te zijn. Bij haar, lekker knus. Ik kan me dat heel goed voorstellen.

Mevrouw Roze heet eigenlijk DanniŽlla Daamen en ik heb een zwak voor haar. Niet omdat haar moeder, een jaar of wat ouder dan ik, een eeuwigheid geleden bij ons thuis in de winkel werkte en met mij vaak sjekkies rookte in de woonkamer. Dat schept een band weliswaar, maar dat heeft er niets mee te maken. Ik mag DanniŽlla gewoon, zonder reden. Met sommige mensen heb ik dat, met heel veel niet.

Toch zijn er redenen zat om iemand als DanniŽlla Daamen heel erg te mogen. Bijvoorbeeld om haar frisse strijd tegen de Grote Onverschilligheid en Lamlendigheid. Natuurlijk vinden we armoede vreselijk en konden we maar wat regelen voor de sloebers in die landen maar geld overmaken is weer zo onpersoonlijk en we kunnen er moeilijk allemaal zelf naar toe gaan want het moet hier toch ook doorgaan en wawawa en een heel verhaal.

DanniŽlla is al lang vertrokken, mensen. Vorig jaar hield ze eigenhandig een benefietavond en ging met het verdiende geld op stage in Kenia. Kinderen helpen die door aids geen ouders meer hebben. Hupsakee.

Vorige week kregen we een etentje aangeboden van DanniŽlla en haar vrienden. Een wereldmaaltijd, gebaseerd op de ingrediŽnten die voor iedereen op deze aardbol ter beschikking zouden moeten staan, rekenkundig gezien althans. We moesten zelf meehelpen in de keuken, dat dan weer wel. Voor ik het wist stond ik kikkererwtenbolletjes te draaien. Maar de opbrengst brengt DanniŽlla binnenkort weer gewoon zelf naar Kenia. Net zo makkelijk.

Dus.
Neem uw hoed af voor de DanniŽllaīs van deze wereld.
Kijk op www.akini.nl en stort.

* Jeugdtheater3daagse Zundert www.rotor-zundert.nl