Vers Bloed

Power Management heeft Kasteel Bouvigne afgehuurd voor een bijeenkomst. De twintig gasten blijken verdeeld in twee groepen: deelnemers en nieuwkomers. Maar een lange stoet van poserende wielrenners, opstandige ambtenaren en een radeloos bruidje gooit roet in het eten.

Fragment 1

RIK
Als ik u zo zie zitten, moet ik altijd denken aan mijn vader.

PAUL
Zijn arme vader.

RIK
De man heeft altijd hard gewerkt.

PAUL
Zijn leven lang.

RIK
Maar geen cent te veel.

PAUL
Een eenvoudige stratenmaker.

RIK
De hele dag krom.

PAUL
Wat heet.

RIK
En voor wie?

PAUL
Voor zijn gezin.

RIK
Wij waren met zijn tienen.

PAUL
Hij was de jongste.

RIK
Mijn moeder overleed toen ze mij kreeg.

PAUL
En dat is erg, hoor mensen.

RIK
Mijn vader had niet eens geld voor een begrafenis.

PAUL
Kan je nagaan.

RIK
Toen heeft de hele straat gelapt.

PAUL
Zo!

RIK
Maar ja, hoe gaat dat. Dan lekte het dak van de garage weer, dan ging de video kapot, dan kwam er weer eens een blauwe brief.

PAUL
Ja, want dan weten die gasten je te vinden.

RIK
Zo ging dat maar door.

PAUL
Niet te filmen.

RIK
Een en al ellende en nooit eens iets extra's.

PAUL
Niks geen lucht, h.

RIK
Nooit eens op vakantie.

PAUL
Je wist niet wat het ws.

RIK
Mijn vader ging er bijna aan kapot.

PAUL
Absoluut.

RIK
Totdat.

PAUL
Let op.

RIK
Totdat ik bij Power Management kwam.

PAUL
Kijk.

RIK
Toen ging de hemel open.

PAUL
En nu, mensen.

RIK
En nu kan ik die arme man laten baden in luxe. Ik kan hem alles geven wat mijn hartje hem begeert. Alles. Nieuwe vaatwasser.

PAUL
Weekendje Centerparcs.

RIK
Extra spoiler.

PAUL
Zonnebankje.

RIK
Zaktelefoon.

PAUL
Tutti.

RIK
You name it.

PAUL
Hij heb het.

RIK
Dankzij Power Management.

PAUL
Dankzij Power Management.
Applaus, mensen!


Fragment 2

ANNEMIEK
Ok jongens, Paul en Rik houden onze nieuwe gasten even bezig en dat geeft ons de kans om met elkaar nog een paar puntjes op de i te zetten. Even aan ons succes te werken. Want jij (wijst iemand aan) belde mij gisteren nog, h, over een vraag waar je niet goed raad mee wist. En de vorige keer had jij (wijst iemand anders aan) ook iets dergelijks aan de hand. Maakt niet uit, geeft niet, maar daar gaan we dus nu wel wat aan doen. Want niet vergeten: jouw succes is ons succes. En ook heel belangrijk: je wilt niet je geld terug, nee, je wilt meer!
Ok. Goed.
We hebben niet zo heel veel tijd vanavond, maakt niet uit, geeft niet, want ik heb hier nog snel een paar fantastische telefoontips. Ok. En je weet het, je kunt me altijd bellen. Desnoods 's nachts. Echt waar. Alleen bel ik jou dan de volgende nacht terug. Nee, da's maar gekheid. Zullen we?
Even algemeen. Heb geduld bij het benaderen. Krijg geen mensenhonger. Werk liever drie weken aan n persoon of koppel, dan dat je het op n avond verpest. Aan iemand trekken stoot iemand af, iemand afhouden trekt iemand aan. Succes is een marathon en zeker geen sprint.
Blijf bij de uitnodiging reel. Spreek niet over tonnen en Porsches en al dat soort grote dingen. Kijk, wij weten al dat dat hier kan, maar voor mensen die nog niets van Power Management weten is dat niet reel en schrikt dat vaak af omdat het ongeloofwaardig is. Bovendien zien ze het zelf wel, als ze hier aankomen. Toch? Ik bedoel, n blik op het parkeerterrein zegt al genoeg.
Negatieve reacties. Als iemand zegt van: oh, dat is zeker zo'n oplichterstoestand waar je altijd over in de krant leest, dat ze alleen maar geld uit je zak willen kloppen. Dan zeg jij: zou jij daar aan mee doen dan, zou jij daar dan intrappen? Toch niet zeker! Ik in ieder geval niet, hoor!
Of dan zeggen ze: ja, maar dat is toch verboden? En dan zeg jij: zou ik iets doen wat niet mag? Wat denk je wel, ik zou toch nooit iets illegaals doen. Ik ben toch geen crimineel en jij toch ook niet!
Of iemand zegt: nee, da's niks voor mij, hoor. Dan zeg je gewoon op een later tijdstip, als je die persoon weer tegen komt of aan de telefoon hebt: zeg, ik weet wel dat het niets voor jou is, maar ga dan gewoon een keertje met me mee voor de gezelligheid. Ok? Goed.
Telefoontips. Overleg eerst bij jezelf wat voor soort benadering de persoon in kwestie nodig heeft. Is het een vriend, kennis, zakenrelatie enzovoort. Pas bij iedereen je benadering aan en schrijf het anders van te voren even op.
En trouwens, je weet dat je het best het eerst mensen kunt nemen die jou vertrouwen, h en aan wie je deze kans het meest zou gunnen. Dus je kinderen, of je ouders, je broers, zussen, nichten, neven enzovoort. Zo van: jij hebt altijd zoveel voor mij gedaan, ik wil nu zo graag iets terugdoen. Dat verdien jij, dat weet je.
Leer eventueel dat wat je zeker wilt zeggen uit je hoofd.
Spreek duidelijk.
Rook, eet of drink niet aan de telefoon. Dat is hoorbaar en klinkt niet zakelijk.
Varieer de toon in je stem, anders vallen de mensen in slaap.
Heb zelfvertrouwen.
Controleer het telefoongesprek.
Hou het kort. Maak het niet te lang.
Draai er niet omheen, kom tot het punt: de uitnodiging.
Ga niet in discussie. Kap het dan liever af.
Maak aantekeningen.
Hou je agenda bij de hand.
Heb lol.
Wees gemeend enthousiast. Dat is namelijk te horen.
Bel dus geen mensen op als je je down of moe voelt.
Lach veel, wees vrolijk.
Weet waarom je belt.
Laat je door negatieve reacties niet uit het veld slaan, maar blijf opgewekt. En denk aan weg naar je eigen succes. Want hun succes is ook jouw succes. Geloof in jezelf. Onvoorwaardelijk. Je staat er voor 1000% achter omdat je weet dat je daar succes mee hebt. Overtuiging is zeker zijn van een gevoel. En jij bent zeker van ons product. Van Power Management. En dat geeft je een heerlijk gevoel. Ok. En ook: doorzettingsvermogen. Als er eens iets tegenzit, geef dan niet op, maar ga door. Totdat je daar bent, waar je wilt zijn. Hardstikke goed.
Jullie krijgen straks nog van mij een A4tje met extra benadertips en leer die goed van buiten, h.
En onthoud ook dit. Een laatste telefoontip. Als je echt niet weet hoe je op een bepaalde vraag of opmerking moet reageren, dan is het natuurlijk mogelijk dat de verbinding 'per ongeluk' verbroken wordt! Je kan dan in ieder geval nog eventjes nadenken over je antwoord of je kan als een gek mij even bellen, de vraag voorleggen en gelijk weer terugbellen met het antwoord terwijl je dan iets zegt als: zeg heb jij je telefoonrekening soms niet betaald, ik kreeg je gelijk niet meer te pakken! Ok.

Vers bloed werd in 1998 door Peter Dictus geschreven voor Theater op Lokatie in Breda. Het concept bedacht hij samen met regisseur Irma Rens. Beiden hadden al eerder aan dit locatieproject meegewerkt, steeds elk afzonderlijk.
In deze samenwerking wilden ze bepaalde beperkingen van eerdere bijdragen proberen op te heffen. De producties in Theater op Lokatie kenmerkten zich namelijk vaak door een kleine bezetting en een doorgaans ernstige of intieme sfeer. Met Vers Bloed maakten schrijver en regisseur een uitbundige, hilarische voorstelling waarin het publiek onverwacht een actieve rol kreeg toebedeeld en waarin het werd belaagd door een numerieke meerderheid aan spelers.
Daardoor, en door het gebruik van de buitengewone locatie: Kasteel Bouvigne in Breda, werd Vers Bloed in veel opzichten een unieke, want lastig te herhalen belevenis.