Cyrano!!!

De soldaat, dichter en licht ontvlambare herrieschopper Cyrano is heimelijk verliefd op zijn nicht Roxane. Mede om zijn uiterlijk, zijn neus om precies te zijn, durft hij haar zijn liefde niet te bekennen. Hij troost zich al jaren met de momenten dat hij enkel dicht bij haar kan zijn. Roxane heeft haar zinnen gezet op de jonge kadet Christian. Maar deze knappe gast voelt zich weer hopeloos geremd door zijn gebrek aan dichterlijke inhoud. Samen komen Cyrano en Christian tot een oplossing: Cyrano leent Christian zijn woorden. Hij zal uit naam van zijn concurrent gedichten en liefdesbrieven aan Roxane schrijven. Christian, die evenmin op de hoogte is van Cyrano’s grote liefde, weet zich geholpen door de poëzie van Cyrano en hij, de gekwelde dichter, ziet het als de enige manier om zijn liefde aan Roxane te betuigen. Dat moet slecht aflopen.

Fragment
deel 4, scène 14
Het slagveld bij Arras. De kadetten van Gascogne op de vooruitgeschoven post van Kapitein Carbon Papier de Castel Jaloux en Cyrano. In de verte dreunen de kanonnen. De dag breekt aan. De kadetten slapen in hun mantels, bleek en uitgehongerd, gescheurde uniformen. Uitgeputte soldaten versus de vrouwen op het thuisfront. Cyrano doorbreekt dagelijks de linies van de vijandelijke troepen om de liefdesbrieven, die hij uit naam van Christian heeft geschreven, aan Roxane te bezorgen. Dagelijks vliegt hij heen en weer tussen front en thuisfront. Met nieuws van beide kanten.

Lied: Vertel, Cyrano (melodie: Les Lacs Du Connemara, Michel Sardou)

KADET 1
Koud en kil en kaal
Geen zon die nog schijnt, geen ster geen maan
Een nacht zonder eind, zo zwaar, zo zwart
Het zwart van de dood

KADET 1+2
Bont en blauw en bang
Het hart is van steen, het lijf van lood
Hier ademt alleen de pijn, de nood
Hier leeft slechts de dood

KADET 1
Kijk, Christine, Cathrine
Kom nou toch eens zien, Jeanine, Francine
Is dat niet misschien - Paulette, Pauline
Is dat Cyrano
Antoinette, Roxane
Kijk, wie komt daar aan, daarginds vandaan
De man van de maan, zie hem eens gaan
Het is Cyrano

KADET 1+2
Over berg en dal
Van heinde en ver, langs overal
Door dik en door dun: hij wil, hij zal
Zo is Cyrano

KOOR
Met alweer een brief
Vol vuur en vol liefde voor zijn nicht
Het mooiste gedicht aan haar gericht
Maar wie steelt de show

KADET 1
Vertel ons, oh Cyrano
Vertel wat daarginds zoal leeft
Vertel ons, oh Cyrano
Vertel een verhaal, mooier dan het is
Laat ons in de waan voor heel even

KADET 2
Koud en kil en kaal
Geen zon die nog schijnt, geen ster, geen maan
Een nacht zonder eind, zo zwaar, zo zwart
Het zwart van de dood

KADET 1+2
Bont en blauw en bang
Het hart is van steen, het lijf van lood
Hier ademt alleen de pijn, de nood
Hier leeft slechts de dood

KADET 2
Kijk Louis, Michèl
Kom nou toch eens zien, Gérard, Marcel
Is dat niet misschien - dat lijkt hem wel
Dat is Cyrano
Jean-Marie, Jean-Pierre
Toe, wees een kadet, een militair
Hou op met geklaag, gezaag, geblèr
Daar is Cyrano

KADET 1+2
Hé, Le Bret, Le Brat
Daar is jullie vriend uit Bergerac
Aan ieder heeft hij het land, het lak
Zo is Cyrano

KOOR 
Oh, Carbon Papier
Daar komt je spion met haast voor twee
Wat brengt hij voor nieuws en welk idee
Geeft hij je cadeau

KADET 2
Vertel ons, oh Cyrano
Vertel wat je ginds hebt beleefd
Vertel ons, oh Cyrano
Vertel een verhaal, maak het mooier dan het is
Laat ons in de waan voor heel even.

Cyrano!!! is een bewerking door Koen Schyvens en Peter Dictus van het toneelstuk Cyrano de Bergerac door Edmond Rostand. Het is in 1997 geschreven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Het Zunderts Toneel.

Behalve dat het om een vèrgaande tekstbewerking van het originele stuk gaat, maakt ook de toevoeging van elf liedteksten door Peter Dictus deze versie tot een originele uitvoering. De meeste van de (nieuwe) liedteksten werden geschreven op bekende Franse melodieën uit de jaren zeventig of het rijke, Franse songfestivalrepertoire zoals: Le Lac Majeur (Mort Shuman), Voici Les Clés (Gérard Lenorman), Poupée De Cire Poupée De Son (France Gall), Les Lacs Du Connemara (Michel Sardou), L’Oiseau Et L’Enfant (Marie Myriam), Ma Préference (Julien Clerc), Tu Sais Je T’Aime (Shake) en Si J’Etait Président (Gérard Lenorman). Het lijflied van Cyrano, waarin de kadetten zijn grote neus bezingen, is geschreven op de titelmuziek van de televisieserie Ivanhoe.
Vooral omdat in de gezongen liedjes de handeling op het toneel gewoon werd voortgezet, en ze dus niet enkel plaatjes bij praatjes vormden, had Cyrano!!! vaak het karakter van een musical.

Cyrano!!! ging in het voorjaar van 1997 in première en was een maand lang te zien in 7 verschillende corsotenten in Zundert, de tijdelijke bouwplaatsen van de buurtschappen die aan het jaarlijkse bloemencorso meedoen. Een heuse karavaan met decorwagen, een trailer als kleedkamer, een toiletwagen, materiaalwagens en een caravan trokken weken achtereen onder politiebegeleiding door Zundert. Bij aankomst in een buurtschap werd het zeil van de bloemencorsotent aan één kant opzij geschoven en de decorwagen naar binnen gereden. Aan weerskanten van het verrijdbare toneel werden zitplaatsen gemaakt in de steigerwanden waarmee de tenten gebouwd zijn. In totaal werden zo 12 uitvoeringen gespeeld, voor meer dan 2000 enthousiaste bezoekers. In september van dat jaar maakte de decorwagen van Het Zunderts Toneel deel uit van het ontwerp van Marc van Beek en Johan van Trijp waarmee buurtschap De Berk de eerste prijs van het bloemencorso in Zundert won. Op die wagen figureerde een groot deel van de spelers van Het Zunderts Toneel.

De liedjes uit Cyrano!!! zijn in de zomer van ’97 verschenen op cd (eigen beheer Het Zunderts Toneel).