Recensies van 'Hier'

"Zolang de zon, een interpretatie van Sunshine on Leith van The Proclaimers. Met een licht hoofdknikje naar de Schotse broertjes prefereer ik Dictus’ versie met afstand."
"Eindelijk is er een cd van Peter Dictus. Zijn goede vriend Gerard van Maasakkers sprak bij de presentatie van ‘tien juweeltjes’ en dat zijn het ook."
"Kleinschaligheid en intimiteit in het kwadraat. Toch klinkt Dictus wel degelijk oprecht en zijn de meeste nummers de moeite waard."
"Dictus excelleert waar hij breekbaar durft te zijn."
"Een mooie toevoeging aan de Brabantstalige muziek."

Hans van Deelen, New Folksounds, augustus/september 2005
Peter Dictus maakte in de tweede helft van de jaren tachtig regionaal furore met de groep Van Dikke En Zo, dat het met Brabantse liedjes in het folkidioom tot de halve finale van De Grote Prijs van Nederland wist te schoppen. Daarna werkte hij jaren samen met Toontje Lager-toetsenist en liedschrijver Bert Hermelink. Ook Gerard van Maasakkers maakte gebruik van Peter Dictus’ diensten. De ‘comeback’-cd Zonder titel opent met het door Dictus van tekst voorziene nummer Zaketoen, waarop hij ook tweede stem zingt. Zijn debuut-cd komt desondanks onverwacht. Hier biedt tien liedjes in het West-Brabants, voor het overgrote deel van eigen hand. Peter Dictus heeft een aangename, maar toch doordringende stem en dito expressie. Voor de muzikale inkleuring van de liederen zorgde Pieter van Bogaert, die niet alleen meeschreef aan een deel van de melodieën, maar ook alle instrumenten bespeelde, de arrangementen verzorgde en de opnametechniek deed (nou, op het titelnummer na dan). Kleine dingen en persoonlijke observaties geven de liedjes vorm. Het dorpse gevoel, maar dan zonder nostalgie. In de wals Dancing Europa klinkt de begeleiding als een draaiorgel, worden oude dorpsbewoners geportretteerd, maar klinken er toch universele waarden door. De melodie van het nummer is overigens van het lied Mon amant de Saint-Jean (1938). Hier sluit af met Zolang de zon, een interpretatie van Sunshine on Leith van The Proclaimers. Met een licht hoofdknikje naar de Schotse broertjes prefereer ik Dictus’ versie met afstand. Ik zou kunnen stellen dat Peter Dictus de West-Brabantse tegenhanger is van Gerard van Maasakkers, maar beter is het om met een open oor naar hem te luisteren. De diepgang is er.

René van der Velden, BN/De Stem, 16 april 2005
Eindelijk is er een cd van Peter Dictus. Het zou tijd worden. Zijn goede vriend Gerard van Maasakkers sprak bij de presentatie van ‘tien juweeltjes’ en dat zijn het ook. Vanaf de eerste tonen van openingsnummer ‘Dit is ze nou’ leun je achterover en geniet je van de poëtische teksten en melancholische klanken van Dictus. (..) Ontroerend en herkenbaar hoogtepunt is voor mij het nummer ‘Dancing Europa’ (over dansende bejaarden bij een Decaporgel), maar daarna wordt het lastig om onderscheid te maken omdat al die juwelen even hard blinken.

Henk Langenhuijsen, Brabant Cultureel, juni 2005
Kleinschaligheid en intimiteit in het kwadraat. Toch klinkt Dictus wel degelijk oprecht en zijn de meeste nummers de moeite waard, zoals ‘Dit is ze nou’, dat opvallend vertrouwd in de oren klinkt of ‘Hier’, waarin hij zich bewust is van zijn vaderschap en zijn achterland. Tekstueel kan het ermee door, muzikaal zit het goed, maar het probleem is dat Dictus geen goede zanger is; natuurlijk wil hij graag zijn eigen werk brengen, maar hij struikelt over deze tekortkoming. Zijn werk verdient meer dan weggezet te worden als een Reinders of Maasakkers-namaaksel. Juist daarom zou ik enkele nummers wel eens uit hun mond willen horen.

Tom Tacken, Brabants Dagblad, 4 juni 2005
Twaalf jaar heeft Peter Dictus erover gedaan om een cd met tien liedjes het licht te laten zien. Die zorg heeft zich uitbetaald. ‘Hier’ is de veelzeggende titel, want Dictus zingt niet voor niets in zijn West-Brabants dialect. Maar misschien is de titel van het vierde liedje, ‘Het zachte zingen’, nog representatiever voor de Zundertenaar, die zijn kost verdient als zakelijk leider van de Tilburgse theatergroep Drie Ons. Dictus excelleert waar hij breekbaar durft te zijn, als in ‘Cor’, een ingetogen ode aan een dode vrouw in haar kist.
‘Kijk jou nou hier liggen, in je goeie goed, niemand die er nou nog toe doet’.
Ieder woord op iedere noot is gewikt en gewogen.
Dictus heeft een achtergrond in de volksmuziek – hij maakte samen met zijn broer Wim deel uit van Van Dikke & Zo – maar solo schurkt hij eerder aan tegen de kleinkunst, nog het dichtst in de buurt van iemand als Stef Bos. Hij verdient ook een even groot publiek, maar zal een zanger blijven die met ‘hier’ genoegen neemt. En dat siert hem.

Mirjam Adriaans, waardering 8- (www.folkforum.nl)
De titel Hier wil zoveel zeggen als "hier is-ie dan" hoorde ik Peter Dictus in een radio-interview vertellen. De cd is met een West-Brabantse tongval gezongen en dat komt niet zo vaak voor. Het zijn namelijk vooral Oost-Brabanders die in hun eigen dialect zingen.
Peter Dictus (1959) woont in Zundert, en de mensen in die omgeving denken vaak dat Hier slaat op hun dorp, maar dat is dus eigenlijk niet zo bedoeld. De liedjes, tien stuks, zijn wel kleine verhaaltjes over persoonlijke dingen, die zich natuurlijk wel daar afgespeeld hebben. Over de liefde, over een foto in het album, die ineens een bepaald gevoel oproept, over de begrafenis van een tante of de gevoelens van een nieuwbakken vader. Alle teksten zijn van de hand van Peter Dictus, die de muziek samen met Pieter van Bogaert (die de meeste instrumenten bespeelt) schreef.
De 10 liedjes zijn geschreven tussen 1991 en 2003. Er staan twee covers op: Dancing Europa is een bewerking van een oud Frans liedje van Lucienne Delyle, waarbij je de sfeer proeft van de Parijse jaren dertig, met vrolijke accordeonklanken. Zolang de Zon is gemaakt op Sunshine on Leith van de Proclaimers, en is met enkel pianobegeleiding op de plaat gezet. Het thema verlies komt in drie nummers voor, maar dat wil niet zeggen dat Hier een somber geluid heeft. Integendeel zelfs, de vrolijke klanken hebben de overhand op deze plaat, die behoorlijk gevarieerd is. Zo is daar het nummer Frans, een up-tempo nummer over de geneugten van de mannen in hun stamkroeg, terwijl Cor, met juist rustige begeleiding, een eerbetoon is aan iemand die overleden is.
De cd duurt iets langer dan een half uur, en de liedjes liggen over het algemeen lekker in het gehoor. Ze doen veelal een beetje jazz/popachtig aan, met goede teksten. De laatste helft van de cd vind ik muzikaal gezien mooier dan de eerste. Over het geheel genomen is de instrumentatie niet overdadig aanwezig, en de productie is verzorgd. Hoewel Dictus uit de folkhoek komt, is dat niet echt op Hier te horen. Er is meer invloed merkbaar vanuit het theater, waarvoor hij ook teksten schrijft. Voor mij is dit een mooie toevoeging aan de Brabantstalige muziek.

Hubert van Hoof, radiomaker L1
Mooie CD. Favoriete tracks: nummer 1 (mooi liefdesliedje), Als hij lacht is ontroerend (over je vader?) en Hier is verfrissend on-chauvinistisch. Wil je een keer in mijn programma komen spelen en zingen?
In juni kiest Van Hoof ‘Dit is ze nou’ als Track van de Maand; hij draait het nummer de hele maand elke werkdag aan het eind van zijn programma.

Ad van den Kieboom, redacteur Uitgeverij De Geus
Ik moet toch even terugkomen op mijn reactie van een tijd geleden op jouw cd. `Dat het af en toe muzikaal niet helemaal klopte', iets in die richting heb ik gezegd. Gisteren had ik een vrije dag en ik heb de cd drie (!) keer gedraaid. En nu ik er echt naar luisterde, klopte alles. Van begin tot eind. Ik neem mijn woorden terug. Het is geraffineerd. Muzikaal en wat tekst betreft. Dat grote gevoel voor het kleine..., enfin.
Dat wilde ik toch even kwijt.

JW Roy, zanger/liedschrijver
Allereerst mijn welgemeende complimenten voor je prachtige plaat! Ik vind het heel ECHT, levensecht en daar hou ik van, de liedjes zijn dik  in orde! Je schrijft teksten van hoge kwaliteit en ik vind Vooruit Verdriet, een absolute HIT, een klassieker.
Soms vind ik de drumprogrammering té, wat mij betreft was op meerdere plekken echte drums mooier geweest, iets minder groots klinkend en daardoor  weer dichterbij.
Ik vind namelijk dat je één van de weinige mensen bent die heel eigen en intiem klinken, geen opsmuk maar raak!
Allez, Hier is ook een klapper en Dancing Europa, voor mij het onbetwiste hoogtepunt, ik ben in die dancing de hele 3.15 min.
Mooi man, knap gedaan.

Cindy de Koning, Omroep Brabant Radio
Ik vind dat je een mooi album hebt afgeleverd. Categorie Gé Reinders, Gerard van Maasakkers. En dat is positief bedoeld.
Bj ‘De Koning Te Rijk’ was ‘Hier’ een week lang King Size-album: elke dag werd er een nummer van gedraaid en konden luisteraars een gratis exemplaar bemachtigen.

Jacques Klöters, De Sandwich, Radio 2
Dank voor je cd die ik nu aan het draaien ben. Eerlijk gezegd had ik hem op het eerste gezicht bestemd voor de 1e december-uitzending wanneer ik altijd de kadootjes van luisteraars draai. Dat zijn meestal zelf-uitgegeven cd's. Maar ik kan niet zo lang wachten want ik wil je prachtige lied Dancing Europa volgende zondag al draaien.
Het pakt perfect de zondagmiddagsfeer die in die door mij geliefde gelegenheid hangt. Je maakt er een klein drama van in zakformaat, schitterend. Ik hoor de Decap-orgels, je accent is perfect, kortom als ik ook nog het adres noem waar de cd besteld kan worden dan moet je niet raar opkijken als er post op komt. Gefeliciteerd.

Bert Hermelink, componist/tekstschrijver
Mooie cd!
Daar mag je trots op zijn.

Geert Overdam, Directeur Theaterfestival Boulevard
De CD is zeer goed, maar de muziek komt m.i. niet tot zijn recht op het plein, 's avonds laat. De andere muziekprogrammering is al gereed en het geld is op.