Biografie

Peter Dictus (Wernhout, 1959) vormt met zijn broer Wim van 1984 tot 1988 de as van Van Dikke & Zo. De groep speelt op straat, in folkcafé’s, jongerencentra, theaters en poppodia. Het ene moment noteert de jury van de Grote Prijs van Nederland dat “de relatie met popmuziek ver te zoeken” is; het andere moment verwijst de pers naar “het simplisme van Jonathan Richman & The Modern Lovers”.

In 1989 wordt Peter tweede op Cameretten met zijn solovoorstelling Het Voorportaal. Kort daarna schrijft hij met Bert Hermelink van Toontje Lager een heel nieuw repertoire. Samen trekken ze acht jaar lang langs de theaters (waaronder Leids Cabaret Festival, Vara’s Cabarestafette) In 1997 spelen ze voor het laatst samen op het internationale Humorologie Festival in Kortrijk.

Intussen is Peter ook begonnen met het schrijven van theaterteksten, meestal in opdracht van een gezelschap of regisseur. In 1991 debuteert hij met Het Aanrechtkastje, een eenakter die al snel door verschillende gezelschappen in Nederland gespeeld wordt. Kinderen Van Aert is zijn meest gespeelde tekst, onder meer vertaald in het Fries. Ook zijn bewerking van De Kleine Zeemeermin, Vis en Vlees, en zijn compleet nieuwe versie van Romeo & Julia worden geregeld opnieuw uitgevoerd.

Wat de liedjes betreft, keert hij eind jaren negentig terug naar het zingen in eigen taal, naar liedjes die aan de keukentafel gemaakt moeten zijn. In 2001 laat hij een voorproefje horen op het Folkfestival in Tilburg: “Een hoogtepunt. De man lijkt niet alleen fysiek op Stef Bos, ook zijn repertoire kan de vergelijking doorstaan.” (Brabants Dagblad). In de zomer van 2004 speelt hij in Wijk aan Zee: “Warme boeiende teksten. Poëtisch. Hij neemt je mee in zijn beelden. Innemend, charmant, gastvrij, oprecht. ‘Dancing Europa’ is zeer origineel.” (juryrapport finale Jutters Festival). In 2005 presenteerde Peter zijn eerste cd: 'Hier'. Dat album is inmiddels uitverkocht en niet meer verkrijgbaar. Op dit moment (voorjaar 2012) zijn er plannen voor een tweede cd, waarbij het debuutalbum als bonus opnieuw wordt uitgebracht.

Na het verschijnen van Hier richt Peter zich weer meer op het schrijven en produceren van theaterproducties, zoals Anna (2007), Lucia's Liefde (2009), Rook/Blik (2010) en enkele korte teksten voor de Drieons-productie VINK. In 2012 komt bij Het Zunderts Toneel Moeland uit, documentair theater over Oost-Europese arbeidsmigranten.

Peter Dictus is sinds eind 2002 werkzaam voor Drieons in Tilburg, als zakelijk en artistiek leider. Eerder werkte hij onder meer voor Het Zuidelijk Toneel / ZT Hollandia, Schouwburg De Kring en dagblad BN/De Stem. Begin 2012 richt hij Theaterbedrijf PEES op, producent van theater dat zich kenmerkt door de combinatie van journalistieke en artistieke middelen. Moeland is de eerste (co)productie van PEES.

In 2013 begint Peter Dictus een nieuwe baan. Hij wordt studieleider van de Fontys Academie voor Theater.