Kruidenierszoon presenteert zijn eerste officiŽle cd

Hij was erg blij en zijn guitige oogjes straalden. Echter met beide benen op de grond staand, ontving Peter Dictus de door hem zelf gemaakte cd met een officieel tintje uit handen van troubadour/componist Gerard van Maasakkers. "Vanavond is de cd goedkoper dan morgen. Ik ben niet voor niets een zoon van een kruidenier". Het waren een van zijn eerste woorden die Peter Dictus liet horen nadat hij de cd had ontvangen. De uitreiking van de cd gebeurde onder een oordovend applaus van een afgeladen Cultureel Centrum van Gogh vorige week vrijdagavond. Het is Peter Dictus zijn eerste album dat zeer divers is en zeer aansprekende teksten herbergt, gedompeld in sprankelende muziek die er volledig bij past.

Eenvoud en sympathie sieren cabaretier Peter Dictus, zoon van een kruidenier recht tegenover de Wernhoutse kerk. Het mag dan wel niet zijn hoofdberoep zijn, iedereen luistert graag naar de inmiddels 45 jaar geworden en tenger gebouwde Wernhoutenaar, gelukkig getrouwd en twee lieve schatten van kinderen zoals hij zegt. Dictus moet eens wat minder kritisch op zichzelf worden, gedurfder zijn.

Genieten
Iemand die altijd graag zijn succes met anderen wil delen zoals hij dat ook vrijdag weer deed toen het concert er op zat. Peter Dictus liet zich lovend uit over musicus Pieter van Bogaert. Hij is het die voornamelijk aan de arrangementen werkte en nagenoeg alle instrumenten aan de liedjes van Peter Dictus toevoegde. Van Bogaert, arrangeur, docent en muzikant van beroep, was er vrijdagavond bij. Met hem nog enkele andere muzikanten die men vanwege hun kennis en kunnen muzikaal niets wijs maakt. Genieten was het voor de muziekliefhebber in het Cultureel Centrum van Zundert.

Elf liedjes
Om half negen stroomde de zaal binnen, een kwartier later zat die afgeladen vol. Na de door hemzelf gemaakte cd uit handen van Gerard van Maasakkers in ontvangst te hebben genomen, bracht Peter Dictus zijn liedjes die er op voor komen. Niet om er de feestneus bij op te zetten, het opklapbed te laten zakken en de stoelen aan de kant te schuiven. Neen, van een heel andere genre. De cd die 'Hier' heet, telt elf leuke luisterliedjes die in het dialect worden gezongen waarvan de tekst ons naar het alle daagse leven voert waarin van alles te wachten staat. Gebracht op een manier zoals dat Peter Dictus alleen maar kan.

Oorverdovend
Genieten was het ook van het ensemble Wim Ruis dat Joodse muziek ten gehore bracht. Mijn ogen volgden vooral de linkerhand van deze accordeonist en dacht "kon ik die van hem zo nu en dan maar eens lenen".
Het publiek uitte zijn waardering met een oorverdovend applaus dat ook door de bomvolle zaal golfde direct na de laatst gezongen regel van het door Peter Dictus gezongen lied 'Hier'.
Hij werd daarbij perfect begeleid door Bert Palinkx en Gerard de Krom, respectievelijk op bas en schuiftrompet. Grappig was de manier waarop Peter Dictus telkens elk liedje inleidde, dan was hij even de cabaretier zoals we hem zo graag zien en horen.

Cor
Dat Peter Dictus iets met Drik de Bruijn had en diens vrouw, werd extra duidelijk toen hij zijn nummer 'Cor' liet horen met muzikale ondersteuning van zijn broer Wim, Jan de Bruijn en Pieter van Bogaert.
Een beetje geŽmotioneerd raakte ik er door, waarschijnlijk vanwege de fijne relatie die ik jarenlang met de muzikale familie de Bruijn heb gekend. De Overasebaan 4 in Rijsbergen waar het echtpaar woonde was voor velen uit de amusementswereld een zogeheten zoete inval.
Van verschillend pluimage kwamen ze er over de vloer. Drik de Bruijn van wie ik ooit een filmportret (muzikaal) maakte, genoot dan met een sigaartje tussen de lippen naast de warme kachel in 'zunne zurrig' met volle teugen van de verhalen die de muziekmakers te vertellen hadden..

Trouwdag
Peter Dictus is een persoon die niet gauw tevreden is. Dat ervoer ik in de tijd dat hij regisseur was van de Bonte Avond in Rijsbergen die daar onder auspiciŽn van c.v. de Aopelaanders nog altijd wordt opgevoerd. Vrijdagavond was hij een gelukkig man, toen we hem met een grote boeket bloemen in de hand de vraag stelde wat hij er zelf van had gevonden.
"Een soort trouwdag voor me, het was geweldig. De droom die ik er vooraf over had, is gelukkig uitgekomen en daarom zal ik er heerlijk op kunnen slapen", zegt Peter Dictus waarop iedereen afkomt om hem complimenten te geven. Het was een fijne muziekavond in het Cultureel Centrum van Gogh waaraan ook door anderen niet in het artikel vernoemd zeer verdienstelijk werd meegewerkt. We sluiten het artikel met te zeggen dat het besliste de moeite waard is de cd 'Hier' van Peter Dictus thuis bij de hand te hebben.

Een artikel van Charles Luijten, gepubliceerd in Zundertse Bode in april 2005.