Peter Dictus presenteert zijn eerste cd

Peter Dictus (45) is niet gauw tevreden. Tussen 1991 en 2003 schreef hij tien (!) liedjes. Die staan op zijn eerste cd, die hij vanavond presenteert in Cultureel Centrum Van Gogh in Zundert.

Iedereen in Zundert - en velen daarbuiten - kent Peter Dictus. Hij is een artistieke duizendpoot die zijn cv al lang niet meer op een A-4tje krijgt. In de jaren tachtig zat hij met zijn broer Wim in Van Dikke & Zo. In 1989 werd hij solo tweede op cabaretfestival Cameretten. En in de jaren negentig loopt hij met Bert Hermelink van Toontje Lager de theaters af. In al die jaren is Dictus ook nog ‘gewoon’ blijven werken. Bij onder meer de Roosendaalse schouwburg De Kring, Het Zuidelijk Toneel en nu is hij vier dagen per week zakelijk leider van theatergroep Drie Ons in Tilburg.

Hij heeft mensen die hetzelfde deden als hij - Gerard van Maasakkers, Rowwen Hèze - beroemd zien worden terwijl hij zelf nooit echt doorgebroken is. Maar, zegt hij zelf, tot frustraties heeft dat nooit geleid. „’Bestel Mar’ van Rowwen Hèze speelden wij al een paar jaar als ‘Bel Mar’. We hebben dezelfde inspiratiebronnen en hadden zelfs dezelfde manager. Maar ik ben niet jaloers op Jack Poels of Gerard van Maasakkers. Gerard is een van mijn beste vrienden. Hij maakt elke twee jaar een cd. Ik heb tien liedjes in twaalf jaar geschreven, dat is niet echt een topproductie. Ik werd altijd tweede, maar ik voel me absoluut niet miskend. Liedjes maken is niet het enige wat ik doe“, vertelt hij.

„Als we in Oost-Brabant hadden gewoond, hadden we al lang elpees en cd’s gemaakt. Maar hier in West-Brabant is het anders. We zijn hier minder sterk bewust van de eigen cultuur. Dat is niet erg. In Oost-Brabant slaan ze door.“

Er zijn diverse momenten geweest dat er druk op Dictus werd uitgeoefend om zijn baan op te geven. Maar het gebeurde nooit.

„Als het er op aan kwam, haakte ik af“, vertelt Dictus. „Ik weet nog steeds niet wat ik wil worden. Ik ben vader, heb een baan, schrijf toneelteksten, organiseer allerlei dingen en maak zo af en toe een filmpje. Misschien ben ik te schijterig om voor één ding te kiezen.“ Ook nu weer ziet hij zijn debuutalbum niet als instrument voor een nieuwe wending in zijn artiestenloopbaan. „Nee hoor, ik hoef de baan niet op, ik heb niet eens een band. Deze cd is voor mij de afronding van een periode.“

Peter Dictus zingt zijn tien liedjes in dialect. „Het gaat mij niet om het Brabants. Ik zing Brabants omdat ik geen Chinees ben. Het is mijn moerstaal“, legt hij uit. In juryrapporten wordt hij vergeleken met Stef Bos en geroemd om zijn ‘warme boeiende teksten’. Uitspraken die Peter Dictus nodig heeft. „Ik heb een niet te stuiten geldingsdrang, bijna ziekelijk. Ik wil dat het erg goed is en moet steeds bevestigd worden. Als ik honderd complimentjes krijg en iemand maakt één kutopmerking, is het voor mij kapot.“

‘Hier’ is de titel van zijn debuutalbum dat hij gisteravond presenteerde met een exclusief concert met twintig (!) gastmuzikanten, onder wie Annemarie Brosens, Pieter van Bogaert, Jan de Bruyn, Ad Couwenbergh, Wim Dictus, Paul van den Heuvel, Carl van Kuyck, Gerard de Krom, Bert Palinckx, Wim Ruis en de jonge Zundertse band Rita Lynn.

Dictus wil alle credits delen met toetsenist Pieter van Bogaert die de afgelopen maanden intensief gewerkt heeft aan de arrangementen en bijna alle instrumenten aan de zang van Peter Dictus heeft toegevoegd.

„We moeten het wat meer over Pieter hebben. Het zijn mijn liedjes, maar de manier waarop hij ermee om is gegaan, is heel bijzonder.“

BN/De Stem, 8 april 2005