Peter Dictus: 'Hier'

Eindelijk is er een cd van Peter Dictus. Het zou tijd worden. Zijn goede vriend Gerard van Maasakkers sprak bij de presentatie van ‘tien juweeltjes’ en dat zijn het ook.

Vanaf de eerste tonen van openingsnummer ‘Dit is ze nou’ leun je achterover en geniet je van de poëtische teksten en melancholische klanken van Dictus. Te horen zijn de tientallen uren die Pieter van Bogaert aan arrangementen en productie heeft besteed.

‘Hier’ is de titel van het album en dat slaat natuurlijk op Dictus’ woonplaats Zundert, waar feitelijk alle liedjes over gaan: liefdes in Zundert, drinken in Zundert, mensen uit Zundert. Ontroerend en herkenbaar hoogtepunt is voor mij het nummer ‘Dancing Europa’ (over dansende bejaarden bij een Decaporgel), maar daarna wordt het lastig om onderscheid te maken omdat al die juwelen even hard blinken.

Dictus zingt zijn in ruim tien jaar verzamelde liedjes uiterst beheerst en ingetogen. Voor de begeleiding weet hij zich te omringen door topmuzikanten uit Zundert en omgeving. Er is slechts één ‘maar’ te noemen: als Dictus zingt, zet hij zijn dialect soms vet aan. Dat klinkt – voor Brabantse oren in elk geval – geforceerd. De waarheid gebiedt te zeggen dat het wel snel went. Maar het maakt me nieuwsgierig naar een vertolking in het Nederlands.

René van der Velden, BN/De Stem, 16 april 2005