Peter Dictus schrijft voor televisieshow

Hij was al acteur, regisseur en cabaretier. Sinds een week mag Peter Dictus zich ook scenarioschrijver noemen. Vanaf vandaag zijn filmpjes van de Zundertenaar te zien in het tv-programma Zap! van Omroep Brabant.

Omroep Brabant en Zuidelijk Toneel Hollandia werken voor het eerst nauw samen bij twee toneelstukken over varkens en boeren, die in het theater maar ook op de boerderij worden gespeeld. De filmpjes zijn als smaakmaker bedoeld voor de toneelstukken.

Truus en Connie heet het toneelstuk dat Zuidelijk Toneel Hollandia vanaf morgen speelt in de Bossche Verkadefabriek, met twee actrices en twee 'varkens' als commentariërend 'koor'. Omroep Brabant nam alvast de eerste helft van twaalf filmpjes op die Peter Dictus speciaal voor het medium televisie schreef. "Dat is bijzonder, want ik ben publiciteitsmedewerker bij Zuidelijk Toneel Hollandia en dat is een niet-artistieke functie", zegt Dictus opgetogen.

Het idee om samen te werken met Omroep Brabant ontstond niet toevallig. "Omroep Brabant kondigt wel vaker onze stukken aan, dus het contact was er al. We zijn om de tafel gaan zitten, maar bleven steken op de scenario's. Ik heb nog een verleden als schrijver van theaterteksten en heb de stoute schoenen aangetrokken en voorgesteld om de scenario's te schrijven. Dat mocht zomaar." De elk vier minuten durende filmpjes zijn gebaseerd op dezelfde gegevens als het toneelstuk, maar veel lichter van toon. "Hollandia levert de acteurs en de regisseur. Omroep Brabant zorgt voor de camera's en andere materialen."

De eerste zes filmpjes zijn in één shot opgenomen. "Dat was wel mooi om te zien. Bij de omroep maken ze filmpjes van twee minuten en Hollandia maakt stukken van uren. Je zag bij de cameramensen het ongeduld opkomen en onze acteurs voelden zich al snel opgejaagd." Het is de eerste keer dat een regionale omroep en een groot theatergezelschap op deze manier samenwerken. Als het proefproject aanslaat, willen beide partijen in de toekomst meer samen doen, zoals hoorspelen en korte films.

BN/De Stem, 24 oktober 2001